Jdi na obsah Jdi na menu
 


Charakteristika plemene

10. 12. 2009

    Vyskytuje se ve dvou základních barevných rázech: hnědé (HH) a černé (ČČ). Barva spodku břicha a vnitřních částí končetin je u obou typů vždy černá (tzv. černé pálení). U černého zbarvení se vyskytuje zlatá forma (ČZ), s různou intezitou. U všech těchto variet jsou povoleny bílé znaky: hnědobílá (HB), černobílá (ČB) a černozlatobílá (ČZB). 

   Plemeno je menšího tělesného vzrůstu. Hlava je klínovitá, u beranů mírně klabonosá, na delším krku. Berani jsou rohatí a zejména v zimním období mají mohutnou hřívu. Bahnice jsou bezrohé. U nás se preferuje typ na vyšší noze, čtvercového rámce. Hřbet je rovný, mírně sražená záď. Srst je sortimentu E-F. Živá hmotnost bahnic je od 28 kg, u beranů od 35 kg. Horní hmotnostní hranice není zatím ve standardu limitována. Vyskytují se bahnice kolem 40 kg, berani nad 55 kg, zejména u potomků německého původu. Jedinci pocházející ze zoologických zahrad jsou spíše drobnější. Bahnice mívají jehňata zpravidla dvakrát do roka, často dvojčata, porody  v drtivé většině bezproblémové. Jsou velice dobré matky, často tolerantní i k cizím jehňatům. Plemeno je velice vhodné v malých skupinkách na zahrady, které ale musí být oplocené. Nestříhají se a velice dobře snášejí zimní období.

   V roce 2003 bylo plemeno zapojeno do kontroly užitkovosti v ČR a založena plemenná kniha. Plemenný materiál pochází zejména z našich zoologických zahrad a importů z Německa. V současné době jsou u nás chovány tyto linie: Čert, Hezoun, Hektor, Mefisto, Bavor, Ramses, Sas a Zeus. V linii Bavor ale "koluje" pravděpodobně krev ovce Soay.